A+ A A-
csütörtök, 18 február 2021 19:38

A gépészeti szak felépítése

 
Modern oktatási módszerek | Jól felszerelt tanműhelyek várják a diákokat | CNC szaktanterem |
Ipari pneumatika | 3D nyomtatás | Alkatrészek számítógépes tervezése | Szakmai versenyek
 

Az általános gépészeti tantárgyak elsajátítása egy erős alapot biztosít diákjainknak. Tanulmányaik kezdetén megtanulják a műszaki ábrázolás szabályait, a gépszerkesztést és az annak alapját képző mechanikai ismereteket. A gépészeti technológia tantárgyon belül megismerkednek a műszaki anyagokkal és előállítási technológiáikkal, a legfontosabb gépi forgácsoló és fémalakító technológiákkal, elsajátítják a kötéstechnológiák alapjait, az öntészet, a hőkezelés módszereit. Az általános gépészeti képzésben megismerkednek a gépelemek tervezésével és méretezésével is.

Modern oktatási módszerek

  • A szaktantárgyak a harmadik évfolyamtól a kooperatív és projektoktatással bővülnek, ahol a diákok valós problémákat, feladatokat oldanak meg, ezáltal fejlesztik problémamegoldó készségüket. Kipróbálhatják magukat a gépészet szinte minden területén, a tervezéstől a gépészeti technológián át az iskolai műhelyekben megvalósuló gyártásig. Készítenek autóemelőt, asztalos szorítót, állítható széket és még sok más érdekes szerkezetet.


Vissza a tetejére

Jól felszerelt tanműhelyek várják a diákokat

  • Diákjaink jól felszerelt tanműhelyekben nagy tapasztalattal rendelkező oktatók irányítása mellett sajátítják el a szakma gyakorlati fogásait. A műhelyoktatás során tanulóink kézi, majd gépi forgácsolással, fúrással, marással, esztergálással és a hegesztéssel is megismerkednek. Az egyes technológiák gyakorlására több felújított tanműhely áll a tanulók rendelkezésére, ahol korszerű szerszámgépeken és berendezéseken dolgozhatnak.


Vissza a tetejére

CNC szaktanterem

  • A rendelkezésre álló CNC (számítógép által vezérelt) szerszámgépeken diákjaink megtanulják a programozás alapjait és a gépkezelést is. Műszaki rajz alapján, a megmunkálandó előgyártmány anyagának és méreteinek ismeretében megírják a programot az alkatrész CNC szerszámgépen történő legyártásához, meghatározzák az ehhez szükséges gépeket, eszközöket és technológiai adatokat.


Vissza a tetejére

Ipari pneumatika

  • A Festo műszaki oktatási berendezések segítségével érdekes, gyakorlati feladatokon keresztül tanulják meg a pneumatika és az elektropneumatika alapjait. A gyakorlati feladatokat valós szelepek, munkahengerek, vezérlések felhasználásával oldják meg az oktatótáblán. Ezek a feladatok fejlesztik a kreatív és logikusgondolkodást. A diákok szinte észrevétlenül, játszva tanulják meg az automatizálás lényegét.


Vissza a tetejére

3D nyomtatás

  • A 3D nyomtató egy olyan eszköz, amellyel digitális modellekből háromdimenziós tárgyakat lehet alkotni. A diákok által megrajzolt alkatrészek, tárgyak bármikor műanyagból kinyomtathatóak, felépíthetőek. A nyomtató elsősorban a gépészeti tervezésben használatos, mivel sok esetben fontos, hogy a tervezett tárgyak kézzelfoghatóak legyenek. A jövő tervezőinek oktatásában elengedhetetlen az a szakmai tudás, amit a modern 3D-s technikák alkalmazásának gyakorlata jelent.


Vissza a tetejére

Alkatrészek számítógépes tervezése

  • A számítógépes tervezés elsajátítása már az első évfolyamban elkezdődik és minden évben bővül. A tanulók fokozatosan sajátítják el a legmodernebb térbeli modellezési technikák alapjait és gyakorlati alkalmazásukat. Megismerik a síkbeli és térbeli tervezés adta lehetőségeket, mivel a gyakorlati tervezésben mindkettő nagy jelentőséggel bír. Több számítógépes programmal ismerkednek meg, mint pl. ACAD 2020, CREO 7, SolidEDGE 2020 és GSTARCAD. Elmondható, hogy a tervezőprogramok használatában, mind Szlovákiában, mind Magyarországon a legjobbak közé tartozunk. Ezt a tervezői szakmai versenyeken elért eredményeink is alátámasztják.


Vissza a tetejére

Szakmai versenyek

  • Az Ipariban mindig is fontos volt a tehetségkutatás, tehetséggondozás, hiszen: MINDENKI TEHETSÉGES VALAMIBEN! Akiről tudjuk, miben tehetséges, annak segítünk kibontakozni, akinél ez még nem látszik egyértelműen, annak segítünk ezt megtalálni. Iskolánkban már hagyománya van az országos és nemzetközi szintű műszaki versenyeken elért előkelő helyezéseknek.

    Több diákunk is kiemelkedő eredményeket tudott felmutatni ezeken a megmé- rettetéseken (pl. kerületi és országos első, második helyezések.) Ilyen versenyek például a ZENIT a gépészetben és CNC gépek programozásában, a Gépészeti Középiskolai Szaktevékenység Versenye, IPM Student Award,Országos SOLID EDGE Verseny.


« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Kapcsolati Információk

Stredná priemyselná škola strojnícka a elektrotechnická - Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola, Petőfiho 2, Komárno

Petőfiho 2, Komárno 945 50

Tel.: +421 35 7731 439

Fax: +421 35 7731 493

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.spskn.sk

facebook.com/spskn.komarno

Bejelentkezés